Kakovost

MeteoVista uporablja za sestavo informacij o vremenu razlicne vire. Poleg podatkov strokovnih meteoroloških partnerjev, kot sta nizozemski meteorološki inštitut (KNMI) in Evropska organizacija za uporabo meteoroloških satelitov (EUMETSAT), MeteoVista uporablja svoj sistem za lokalno napovedovanje vremena. Raziskava o kakovosti informacij o vremenu kaže, da ta sistem MOS podjetja MeteoVista deluje izjemno uspešno.

MeteoVista-MOS
Lokalne napovedi so pripravljene z uporabo racunalniškega programa MeteoVista-MOS. Ta sistem za napovedovanje vremena temelji na uglednem globalnem atmosferskem racunalniškem programu, sodobnih meteoroloških metodah in naprednih statistikah.Pri tehnikah MOS prihaja do velikih razlik v kakovosti. Temeljito meteorološko znanje in leta meteoroloških izkušenj so pomembni za razvoj dobrega sistema MOS.

Nenehne izboljšave kakovosti
Ker je sistem za napovedovanje vremena razvilo podjetje MeteoVista in je tudi njegova last, ga lahko neodvisno prilagaja in razvija naprej. Program MeteoVista-MOS nenehno posodabljamo in ga dopolnjujemo z novimi parametri. Tudi statisticne tehnike so pod nenehnim nadzorom in jih stalno izboljšujemo.

Nova metodologija
V preteklih letih je podjetje MeteoVista vložilo veliko znanja in energije v razvoj nove metodologije za napovedovanje vremena. V ta namen je zbralo meritve preteklih let iz vec kot 6000 meteoroloških postaj (po vsem svetu). Na podlagi vrednosti iz preteklosti je lahko izracunalo vpliv lokalnih vremenskih pogojev na napovedovanje vremena. Iz teh lokalnih vplivov je nato mogoce izracunati napoved vremena za 14 dni vnaprej.

MeteoVista trenutno napoveduje vreme za 15.000 lokacij po vsem svetu. Poleg tega po novem napoveduje tudi vreme za na primer smucarska središca, kjer imata lahko velik vpliv višina in lega.

MeteoVista pa v novih napovedih uporablja tudi opažanja iz 6.000 meteoroloških postaj po vsem svetu. Zaradi tega se kratkorocne napovedi popolnoma ujemajo z dejanskimi vremenskimi razmerami. Upoštevani so tudi lokacija nalivov, obmocja visokega zracnega tlaka in na primer snežne padavine za 12 ur naprej.

Dokazana kakovost programa MeteoVista-MOS
Redno preverjamo kakovost informacij o vremenu. V preteklih letih so razlicne raziskave in primerjalne študije pokazale, da so informacije o vremenu MeteoVista, ki so pridobljene s sistemom MeteoVista-MOS, odlicne.

Raziskava WetterTurnier 2007–2009
Raziskava WetterTurnier je dokazala kakovost programa MeteoVista-MOS. V raziskavo so bile vkljucene vremenske napovedi za pet vecjih mest, in sicer za Berlin, Dunaj, Zürich, Innsbruck in Leipzig. Primerjani so bili podatki sistema MeteoVista-MOS z drugimi ponudniki informacij o vremenu, in sicer v obdobju od jeseni 2007 do poletja 2008. Znova je bilo ugotovljeno, da sistem podjetja MeteoVista v vecini primerov deluje bolje kot drugi. Tudi v enaki raziskavi za obdobje od 9. januarja do konca aprila 2009 je program MeteoVista-MOS dosegel najvišje število tock in se izkazal za najboljšega.